Κυριακή 29 Μαρτίου 2015



Η Μπαρούφα
της «Δημιουργικής Ασάφειας»

      Τα «Κόμματα της Αλλαγής», που αναρριχήθηκαν στην εξουσία, οραματίζονταν  «επαναστατικές αλλαγές», για να «σώσουν», τάχατες, την ελληνική κοινωνία. Οι πιο επικίνδυνες είναι αυτές που προσπάθησαν να επιβάλουν στην ελληνική γλώσσα! Διότι μπορεί να συνεπάγονται την εξαφάνιση του πολιτισμού της Ελλάδας, αλλά και την εθνικότητα της κοινωνίας της. Προσπάθεια που δεν τόλμησαν να υλοποιήσουν ούτε οι Ρωμαίοι κατακτητές, ούτε οι Οθωμανοί. Αντίθετα, οι Έλληνες κατόρθωσαν με την γλώσσα τους και τον πολιτισμό τους να κατακτήσουν τους κατακτητές τους. Δεν ξέρουμε αν οι δικοί μας  το έκαναν ενσυνείδητα, ή λόγω άγνοιας και επιπολαιότητας. Πάντως, είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι γεγονός ότι και στις δυο περιπτώσεις προκάλεσαν εθνική ζημιά, υλική και ηθική!

        Μετά από διάφορες «Μπαρούφες», που έχουν εκστομιστεί από τους εκπροσώπους των εν λόγω «Κομμάτων της Αλλαγής», όπως το «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» και η «Δημιουργική Λογιστική», τώρα τελευταία μας προέκυψε και η «Δημιουργική Ασάφεια». Αυτές είχαν σκοπό να εξαπατήσουν τους Έλληνες ψηφοφόρους, όπως γινόταν ανέκαθεν, αλλά και τους ξένους, με τους οποίους διαπραγματεύονταν αυτοί που τις εκστόμιζαν. Όμως, τώρα δεν είχαν την ιδιότητα του κομματικού εκπροσώπου, αλλά διαπραγματεύονταν ως Υπουργοί Ελληνικής Κυβέρνησης! Με συνέπεια, να προκαλέσουν όχι μόνο μεγάλη οικονομική ζημιά στο εθνικό συμφέρον, αλλά και ηθική προσβολή στην καλή φήμη και υπόληψη της Ελλάδας.

      Ωστόσο, αυτή η στήλη δεν έχει την πρόθεση να κάνει πολιτική ανάλυση και να σχολιάσει την επικαιρότητα. Αυτή η δουλειά ανήκει σε άλλους, ειδικότερους. Εμείς, ως πολίτες, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και ελπίζουμε στην καλή επιτυχία αυτής της Κυβέρνησης, προκειμένου να δούμε μια πραγματική αλλαγή στο πολιτικό μας σύστημα και στην αναβάθμιση και τον σεβασμό της Δημοκρατίας. Ωστόσο, με βάση τα ελληνικά που μάθαμε στο σχολείο, δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς είναι δυνατό να διατυπώνονται τέτοιες εκφράσεις, όπως αυτή της επικεφαλίδας αυτού του άρθρου. Εξετάζοντας την έννοια και το ετυμολογικό και των δύο λέξεων της έκφρασης «Δημιουργική Ασάφεια» αδυνατούμε να πιστέψουμε πώς είναι δυνατό η ασάφεια να είναι δημιουργική!

      Η Ελληνική γλώσσα έχει προικίσει αυτήν την λέξη με ένα πλήθος ωραίων εννοιών, οι οποίες αναφέρονται σε κάθε λεξικό της ελληνικής γλώσσας και ειδικότερα στο πιο πρόσφατο, του κ. Γ. Μπαμπινιώτη. Πώς είναι δυνατό να προσδιορίζεται ως δημιουργική μια λέξη σαν την ασάφεια, της οποίας η έννοια, από μόνη της, είναι ακαταλαβίστικη και φέρνει σε δύσκολη θέση τον συνομιλητή σου, ο οποίος δεν καταλαβαίνει τι θέλεις να του πεις; Διότι αυτά που του λες, δεν είναι σαφή και απολύτως κατανοητά, δεν είναι ξεκάθαρα και προκαλούν αμφιβολίες. Γιατί, λοιπόν, χρησιμοποιήθηκαν αυτές οι λέξεις, ενώ η Ελληνική Γλώσσα δίνει την δυνατότητα σε οποιονδήποτε ομιλητή, να είναι σαφής και κατανοητός ;   

      Επειδή είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι ένας Έλληνας, που σέβεται τον εαυτό του, μπορεί να διατυπώσει αυτήν την πρόταση, συμπεραίνουμε ότι το κάνει σκόπιμα, για να εκνευρίσει τον συνομιλητή του, να τον υποτιμήσει, ή να τον χλευάσει. Ωστόσο, είναι προφανές ότι ο εν λόγω Έλληνας ναρκισσεύεται υπερβολικά και, δεδομένου ότι οι συνομιλητές του, Έλληνες ή Ευρωπαίοι, δεν είναι αγράμματοι, θα του απαντήσουν ως εξής: 
1) Ο Έλληνας, επειδή θα είναι και ευγενικός μαζί του, θα του πει: «Λες μπαρούφες», ή «Μη λες  ανοησίες.
2) Ο δε Ευρωπαίος, το ολιγότερο, θα του πει : «Non-sense» ή «No more of your non-sense»!  Αν έχουν ανεπτυγμένη και την αίσθηση του χιούμορ, τότε, αμφότεροι θα  του «κάνουν πλάκα»!  

Αίγινα 21 Μαρτίου 2015

Φίλιππος Χατζηπέρης
            πρόεδρος Σ.Ε.Α.Σ.Α
Πλοίαρχος Ε.Ν., έφεδρος
                                                           









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου