Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

 Τα Τεχνάσματα των Κομμάτων

Πιστεύαμε ότι η «Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης – Δ.Ε.Δ.» είναι ο πιο δημοκρατικός θεσμός, που έχει αποκτήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού της Ελλάδας από την συγκρότησή της ως κράτος. Αισθανόμασταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, που είχαμε την ευκαιρία να προβλέψουμε την αναγκαιότητά της, ως «Συμβούλιο Πολιτών Αίγινας – Σ.Π.Α.», για την αναβάθμιση του Δήμου της Αίγινας και να το υποβάλλουμε στην κρίση λαϊκής συνέλευσης από τις 27/7/1990. Έκτοτε, έγιναν προσπάθειες να μεταλαμπαδευτεί η ιδέα σε όσο το δυνατό περισσότερους πολίτες. Είχαμε, μάλιστα, ορίσει τα προσόντα, που απαιτούνταν, για να γίνουν μέλη του. «Ψάξαμε με το φανάρι», να βρούμε πολίτες, πραγματικούς, αλλά, δυστυχώς, οι προσπάθειές μας αποδείχθηκαν άκαρπες. Τα κόμματα έχουν κατορθώσει με διάφορα τεχνάσματα να τους μετατρέψουν σε άβουλο κοπάδι. Έκτοτε, κάναμε οράματα, άμποτε το Σ.Π.Α. να γίνει θεσμός, για να μπορούν οι πολίτες να συμμετέχουν στα κοινά και να συμβάλουν στην αναβάθμιση του Δήμου τους. Και, ω του θαύματος, έγινε η Επιτροπή Διαβούλευσης! 

Πράγματι, με τον Ν. 3852/210, άρθρο 76, η «Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης» έγινε  θεσμός σε όλους τους Δήμους με πληθυσμό πάνω από 10.000 κατοίκους. Ένας απ’ αυτούς είναι και της Αίγινας, το Δημοτικό Συμβούλιο του οποίου τον ψήφισε κανονικά, όπως προβλέπεται από τον νόμο. Διορίσθηκαν τα μέλη, τόσο από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, όσο και από την νέα, η οποία την διαδέχθηκε. Μεταξύ των μελών ήταν και ο υποφαινόμενος και στις δύο Επιτροπές. Όμως, η Επιτροπή της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής δεν λειτούργησε ποτέ με απαρτία, διότι τα μέλη της αποσκιρτούσαν μετά την πρώτη συνεδρίαση. Αντιλήφθηκαν εγκαίρως ότι ο εν λόγω νόμος ήταν ένα κομματικό τέχνασμα, που επέβαλε την «Μικρή Βουλή» της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Δυστυχώς, κάτι παρόμοιο έγινε και στην Επιτροπή της παρούσας Δημοτικής Αρχής: Στην πρώτη της συνεδρίαση την 11/11, ο κύριος Δήμαρχος, ως πρόεδρος, αντί να ενημερώσει τα μέλη της, σύμφωνα με το άρθρο 76, άρχισε να αναλύει τον προϋπολογισμό σύμφωνα με το άρθρο 72.   

Κατά αρχή νομίσαμε ότι πρόκειται περί λάθους, αλλά διαπιστώσαμε ότι και ο νέος Δήμαρχος επέβαλε το θέμα της ημερησίας διάταξης σκόπιμα, νομίζοντας ότι τηρεί το πνεύμα και το γράμμα του νόμου. Ωστόσο, το «κομματικό πνεύμα» του νόμου έχει σκοπό την εξαπάτηση των πολιτών, δίνοντάς τους την εντύπωση ότι συμμετέχουν στα κοινά Δήμου. Αλλά και στον Δήμαρχο δίνει το επιχείρημα να δικαιολογηθεί, ότι "το λέει ο νόμος", εάν δεν έχει την βούληση να αξιοποιήσει την συμμετοχή των πολιτών στα κοινά προς όφελος του Δήμου και της κοινωνίας του. Ελπίζουμε ότι ο παρών Δήμαρχος, τελικά, δεν θα κάνει το ίδιο σφάλμα με τον προκάτοχό του και θα αξιοποιήσει την εν λόγω Επιτροπή σύμφωνα με τους κανόνες της Δημοκρατίας. Επειδή αγαπάμε αυτό το νησί όπου γεννηθήκαμε, θα προσπαθήσουμε, όσο μπορούμε, να πείσουμε τους συναδέλφους μας στην εν λόγω επιτροπή, όλους τους πολίτες της Αίγινας, αλλά και, κυρίως, την Δημοτική Αρχή ότι πρόκειται περί απάτης. Δεν θέλουμε να εξαπατηθούμε για δεύτερη φορά από την ίδια κομματική απάτη. Οφείλουμε να προστατέψουμε την Δ.Ε.Δ, ως πραγματικό Θεσμό της Δημοκρατίας!  

Θα ήταν ευχής έργο να πεισθεί και ο κ. Δήμαρχος να κάνει την προσωπική του υπέρβαση, για να μην ακολουθήσει την τύχη του προκατόχου του. Θα ‘ταν κρίμα. Διότι πιστεύουμε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει την βούληση και το κατάλληλο επιτελείο, για να αναβαθμίσει και τον Δήμο και την Αίγινα. Η εν λόγω επιτροπή είναι το εργαλείο, που έλειπε από την Αίγινα, για να σηκώσει κεφάλι και να πάει μπροστά. Εμείς, δεν θέλουμε να «παρανομήσει» κανείς. Απλά, ζητάμε να αφήσουν τα μέλη της Επιτροπής ελεύθερα, να γνωριστούν μεταξύ τους και να οργανωθούν, ώστε  να μπορέσουν να δουλέψουν ομαδικά και παραγωγικά. Αν δεν το θέλουν, τότε ας πάρει ο καθένας τον δρόμο του. Εμείς, όμως, θα έχουμε κάνει το καθήκον μας, ανάλογα με το μερίδιο της ευθύνης, που μας αναλογεί.  Όμως, δεν είναι δυνατό να φέρει σε πέρας τα καθήκοντά της, της παραγράφου 2 του άρθρου 76, με μία συνεδρίαση τον χρόνο, ή, έστω, το τρίμηνο. Τα προβλήματα της Αίγινας είναι πάρα πολλά, ώστε,
Όλοι πρέπει να δουλεύουμε και να σκέπτονται, συνεχώς, για χάρη της πατρίδα μας.          


           Φίλιππος Χατζηπέρης
           πρόεδρος Σ.Ε.Α.Σ.Α.
           Πλοίαρχος Ε.Ν., έφεδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου