Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Ενστάσεις Υδροληπτών
Για τους Λογαριασμούς Ύδρευσης!

«Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας (Δ.Σ.Α.), εκτός των άλλων, «εξετάσθηκαν» και δέκα έξι (16) ενστάσεις υδροληπτών για διόρθωση χρεώσεών τους σε βεβαιωτικούς καταλόγους τελών ύδρευσης, λόγω αυξημένης κατανάλωσης, χωρίς υπαιτιότητά τους.»

 Όμως, αν δεν φταίει ο υδρολήπτης, τότε είναι προφανές ότι κάποιος ή κάτι φταίει. Είτε αυτός ο κάποιος είναι ο υπάλληλος που μετράει, ή δεν μετράει, ή αυτό το κάτι είναι η παλαιότητα του δικτύου και, γενικά, η κακή διαχείριση της  Ύδρευσης, από την αγορά του νερού από την ΕΥΔΑΠ μέχρι την παράδοσή του στο λιμάνι της εκφόρτωσης και στην βρύση του καταναλωτή. Το γεγονός δεν είναι τυχαίο, αλλά διαχρονικό καθεστώς, το οποίο παρατηρείται σε όλες, σχεδόν, τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας εδώ και χρόνια. Κατά συνέπεια, ο Δήμος και οι υδρολήπτες ζημιώνονται οικονομικά από το έλλειμμα που προκαλείται στην συνολική ποσότητα του νερού, που αγοράζεται από τον Δήμο και, υποτίθεται ότι καταναλώνεται όλο από τους υδρολήπτες. Μήπως, όμως υπάρχουν και υδρολήπτες, που επωφελούνται από αυτήν την κατάσταση; Ανεξάρτητα από τις απορίες μας,  γεγονός είναι ότι από τα ελλείμματα του νερού επιβαρύνεται το κόστος του εις βάρος όλων των υδροληπτών.  

Το περίεργο είναι ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι καλούνται να κρίνουν τις εν λόγω ενστάσεις χωρίς να έχουν προσωπική γνώση ή εμπειρία. Αλλά από την εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου, η οποία κρίνεται αναξιόπιστη, διότι δεν στηρίζεται σε συμπέρασμα σχετικής αυτοψίας από εξειδικευμένους και αξιόπιστους υπαλλήλους του Δήμου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος δεν έχει παραστεί αυτοπροσώπως στον χώρο της (υποτιθέμενης) διαρροής, που προκάλεσε το έλλειμμα, έστω και εάν έχει ειδοποιηθεί εγγράφως από τον υδρολήπτη. Η εισήγησή του, συνήθως, στηρίζεται σε αμφίβολη πληροφορία κάποιου υδραυλικού του Δήμου. Ακόμη πιο περίεργο είναι το γεγονός, ότι ο εν λόγω αρμόδιος Αντιδήμαρχος δεν δίνει την ευκαιρία στον υδρολήπτη να παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να εκθέσει και αιτιολογήσει το υποτιθέμενο έλλειμμα, έστω και αν του έχει ζητηθεί εγγράφως. Επομένως, δημιουργείται ένα πελατειακό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο ικανοποιούνται οι «αρεστοί» του κυρίου Αντιδημάρχου, ή και της Δημοτικής Παράταξης, πού διαχειρίζεται τα κοινά του Δήμου και αδικούνται οι «δυσάρεστοι». Εάν το εν λόγω έλλειμμα του νερού υπέχει και νομική ευθύνη εις βάρος του Δήμου ή και του υδρολήπτη , τότε οι ανύποπτοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, γίνονται συνυπεύθυνοι και συνένοχοι!

Η κατάσταση αυτή είναι αρρωστημένη και οπωσδήποτε στερεί τον Δήμο από βεβαιωμένα εισοδήματα ή τον εκθέτει για ανύπαρκτες και, ενίοτε, παράνομες απαιτήσεις. Διότι υπάρχει καταγγελία υδρολήπτη, ο οποίος χρεώθηκε με μια κατανάλωση 795 κ.μ. Ειδοποίησε εγκαίρως και εγγράφως τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, αλλά αυτός δεν θέλησε να παραστεί για αυτοψία στον χώρο του αγροτεμαχίου, όπου συνέβη η υποτιθέμενη αυξημένη κατανάλωση. Εξακολούθησε να επιμένει στην άποψή του, προκαλώντας την απορία του εν λόγω υδρολήπτη. Οι απορίες είναι δικαιολογημένες, όταν μάλιστα συζητείται στο Δ.Σ. έλλειμμα 300.000 κ.μ. από συνολική ποσότητα νερού που παραλήφθηκε και πληρώθηκε από τον Δήμο. Ή συνέβαιναν και, δυστυχώς, συμβαίνουν ακόμη, προκλητικά εμφανείς διαρροές στο Δημοτικό δίκτυο ή στις δημοτικές Δεξαμενές, λόγω παλαιότητας δικτύου ή αμέλειας; Γενικά, πιστεύουμε ότι αυτή η κακή συνήθεια των ενστάσεων πρέπει να μελετηθεί από την νέα Δημοτική Αρχή και να καταργηθεί. Είναι απαραίτητο να συμπεριληφθεί και η Διαχείριση Ύδρευσης στις άμεσες μεταρρυθμίσεις, που έχει προγραμματίσει η νέα Δημοτική Αρχή, εάν θέλει να εξασφαλίσει οικονομική ρευστότητα, την οποία έχει άμεση ανάγκη ο Δήμος. Στις εν λόγω μεταρρυθμίσεις η Δημοτική Αρχή θα βρει ένθερμο συμπαραστάτη της την «Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης», εάν την αφήσει να οργανωθεί και  να διοικηθεί ανεξάρτητα και δημοκρατικά, χωρίς παράβαση του νόμου.

 Ο Δήμος, όχι μόνο πρέπει να φαίνεται, αλλά να είναι και δίκαιος, όπως η «γυναίκα του Καίσαρα».        
                                                                             
            Φίλιππος Χατζηπέρης
           πρόεδρος Σ.Ε.Α.Σ.Α.
          Πλοίαρχος Ε.Ν., έφεδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου