Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Μεταρρυθμίσεις!!!
Τα Εργαλεία Ανάπτυξη της Αίγινας

Το Σάββατο 11/10, στον απόηχο της γιορτής της φιστικιάς ή αλλιώς του «Fistiki Fest» έγινε μια ωραία εκδήλωση στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας, προκειμένου να βραβευθούν τα μέλη  της Διοικούσας Επιτροπής και όλοι οι εθελοντές, συντελεστές της επιτυχίας των φετινών εκδηλώσεων.  Παράλληλα, μέσα στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου έγινε επίδειξη παραγωγής μελιού και διαφόρων προϊόντων του σε συνδυασμό με τον καρπό του φιστικιού, όπως τσίπουρο, κερί, παστέλια, γλυκά, ηδύποτα και διάφορα άλλα προϊόντα,  χρήσιμα στην διατροφική μας αλυσίδα. Εκείνο που επισημάναμε με ενδιαφέρον και ικανοποίηση είναι ότι οι οργανωτές προσπαθούν να εμπλουτίσουν το «Fistiki Fest» και με άλλα προϊόντα και να ενθαρρύνουν τους παραγωγούς να τα εκμεταλλευτούν. Με άλλα λόγια να ιδρυθούν οργανωμένες βιοτεχνίες παραγωγής και εκμετάλλευσης προϊόντων, παράγωγων του φιστικιού άριστης ποιότητας  και ανταγωνιστικού κόστους παραγωγής. Ή να οργανωθούν οι υπάρχουσες σύμφωνα με το πνεύμα της ελεύθερης αγοράς, εθνικής και διεθνούς.

 Τυχαία μάθαμε ότι οι ιδιοκτήτες υπάρχουσας Βιοτεχνίας Φιστικιού προσπαθούν να οργανώσουν τους μικρο παραγωγούς διαφόρων προϊόντων, οι οποίοι ζητούν την συνεργασία τους. Οι εν λόγω μικρο παραγωγοί, προφανώς, έχουν συνηθίσει να ενεργούν μόνοι τους και δεν θέλουν ή δεν μπορούν να προσαρμοστούν με τις απαιτήσεις της αγοράς και της εφορίας. Για παράδειγμα, μία οργανωμένη βιοτεχνία δεν διανοείται να πουλήσει και ν’ αγοράσει τα προϊόντα της, χωρίς να εκδώσει τιμολόγιο. Ενώ ο μικρο παραγωγός, αντίθετα, δεν διανοείται να εκδώσει τιμολόγιο για το προϊόν που πουλάει. Δυστυχώς, έτσι τον έχει συνηθίσει το πολιτικό σύστημα, που διαχειρίζεται τα κοινά του κράτους, να είναι «μικρό-απατεωνίσκος». Όπως ήταν και εξακολουθεί να είναι  το ίδιο το ελληνικό κράτος, υπό την κακοδιαχείριση του πολιτικού–κομματικού-πελατειακού συστήματος. Γι’ αυτό τον λόγο και χρεοκόπησε.  Επομένως, για να εξυγιανθεί το ελληνικό κράτος, συμπεριλαμβανομένης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, πρέπει να κάνουν μεταρρυθμίσεις!!!

Η οργανωμένη βιοτεχνία αφορά την «Βιοτεχνία Ξηρών Καρπών–η Αίγινα», η οποία στέλνει μια επιστολή προς τον «Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών Αίγινας» και, προφανώς, σε όλους τους εμπόρους της Αίγινας, που ασχολούνται με την επεξεργασία και εμπορία του φιστικιού. Το περιεχόμενο της εν λόγω επιστολής είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και περιλαμβάνει προτάσεις, που αφορούν την πιστοποίηση του φιστικιού, την βελτίωση της ποιότητας και του κόστους παραγωγής του, τον καθορισμό της τιμής αγοράς από τον παραγωγό και άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις. Πιστεύουμε ότι η πρωτοβουλία της εν λόγω Βιοτεχνίας είναι αξιέπαινη και ευχόμαστε να έχει πλήρη ανταπόκριση. Ωστόσο, έχουμε κάποιες επιφυλάξεις, διότι, όπως γνωρίζουμε, έχουν γίνει παρόμοιες προσπάθειες και στο παρελθόν, αλλά δεν καρποφόρησαν. Διότι οι επιχειρηματίες της συγκεκριμένης κατηγορίας, που θέλησαν να ενωθούν, δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Αυτό, δυστυχώς, αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι της κοινωνίας της Αίγινας, που χρειάζεται μεταρρύθμιση!   

Στην προκειμένη περίπτωση θα μπορούσε να βοηθήσει και η Δημοτική Αρχή, αφού δώσει το καλό παράδειγμα των μεταρρυθμίσεων, που απαιτούνται για να αναβαθμίσει τον Δήμο. Φυσικά, πρέπει να περιμένουμε, για να δούμε τα αποτελέσματα της προσπάθειας της, η οποία (πρέπει να) βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα πρώτα «δείγματα γραφής» της θα φανούν με τον τρόπο λειτουργίας, που θα εφαρμόσει στην «Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης». Μέσω αυτής, πιστεύουμε, θα αρχίσει και η αλλαγή νοοτροπίας της κοινωνίας της Αίγινας, η σοβαρότερη και τελείως απαραίτητη μεταρρύθμιση!

            Φίλιππος Χατζηπέρης
           πρόεδρος Σ.Ε.Α.Σ.Α.
                                                                 Πλοίαρχος Ε.Ν., έφεδρος
                                                            


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου