Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Πλοιοκτήτης, Επιβάτης, ΥΕΝΑ
και Σύμβαση Μεταφοράς με Ε/Γ-Ο/Γ

Τα προβλήματα της Ακτοπλοϊκής Συγκοινωνίας της Αίγινας είναι, βέβαια, διαχρονικά, αλλά τον τελευταίο καιρό έχουν οξυνθεί. Η κύρια αιτία είναι τα άτακτα δρομολόγια των πλοίων της «Κοινοπραξίας Σαρωνικού», τα οποία, όχι μόνο δεν εξυπηρετούν τους επιβάτες της Αίγινας, αλλά προκαλούν και αθέμιτο ανταγωνισμό, εξ αιτίας του οποίου διακυβεύεται η ασφάλεια πλοίων και επιβατών. Οι κ.κ. πλοιοκτήτες της εν λόγω Κοινοπραξίας, με πρόφαση την «ελεύθερη αγορά» νομίζουν  ότι  έχουν το δικαίωμα να παραβιάζουν τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς μετά την «Απελευθέρωση της Ακτοπλοΐας – Cabotage». Ωστόσο, είναι άλλο θέμα η ελεύθερη αγορά και άλλο η ελεύθερη ακτοπλοΐα. Η Ακτοπλοΐα και, ειδικά, η Ακτοπλοϊκή Συγκοινωνία είναι «Δημόσια Υπηρεσία», την οποία υπηρετούν με τα πλοία τους οι πλοιοκτήτες, γνωρίζοντας ότι θα κερδίζουν λιγότερα από ό,τι εάν απασχολούσαν τα πλοία τους στην ελεύθερη αγορά. Η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία για όλες τις χώρες–μέλη της Ε.Ε. ρυθμίζεται από τον Κανονισμό 3577/92 της Ε.Ε. και τον ελληνικό νόμο 2932/2001  για την Ελλάδα.   

Εάν τηρούνταν ο παρά πάνω κανονισμός και ο νόμος , δεν νομίζουμε ότι θα προκαλούνταν παράπονα από τους επιβάτες, ούτε θα υπήρχε λόγος να παρεμβαίνει το «Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου – ΥΕΝΑ», το οποίο είναι ο αρμόδιος φορέας, ο οποίος εποπτεύει την Ελληνική  Ακτοπλοϊκή Συγκοινωνία. Είναι αυτονόητο, ότι η εμπορική εκμετάλλευση των πλοίων της Ακτοπλοϊκής Συγκοινωνίας είναι αποκλειστικό δικαίωμα των πλοιοκτητών, μέχρι του σημείου, που δεν παραβιάζονται τα δικαιώματα των επιβατών, όπως καθορίζονται στην «Χάρτα Δικαιωμάτων – Υποχρεώσεων επιβατών και Ακτοπλοϊκών Εταιριών». Τα εν λόγω δικαιώματα περιγράφονται, επίσης, στο εισιτήριο του επιβάτη, το οποίο είναι ατομικό και αποτελεί «Σύμβαση Μεταφοράς», η οποία συνάπτεται με τον πλοιοκτήτη κάθε επιβατηγού πλοίου. Επομένως, η τήρηση των όρων της «Σύμβασης Μεταφοράς» αφορά τον επιβάτη και τον πλοιοκτήτη και δεσμεύει αμοιβαίως αμφότερους τους συμβαλλόμενους.   

Κατά συνέπεια, οι σχέσεις πλοιοκτητών και επιβατών (πρέπει να) είναι φιλικές και συνεργατικές με απώτερο κοινό στόχο την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών από τα πλοία των πλοιοκτητών. Ο «Σύλλογος Επιβατών Ακτοπλοϊκής Συγκοινωνίας Αίγινας» δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο ελληνικού τύπου, αλλά ένας κοινωνικός φορέας, ο οποίος, με τις γνώσεις των μελών του Δ.Σ. προσπαθεί να προστατεύσει των δικαιώματα των Επιβατών της Αίγινας. Επί πλέον, στο πλαίσιο του εφικτού, φροντίζει να βελτιώσει την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία της Αίγινας, χωρίς να έχει παράλογες απαιτήσεις. Πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο θα μπορούσαν να συζητούνται τα αιτήματα των επιβατών με αμοιβαία κατανόηση, χωρίς να προκαλούνται προβλήματα. Η ακτοπλοϊκή μας συγκοινωνία είναι  πολύ καλή και θα μπορούσε να είναι και μοναδική  στην Ελλάδα, εάν είχαμε:
1) Τακτά δρομολόγια.     
2)  Λογικούς Ναύλους και
3) Αποκατάσταση της Γραμμής του Αργοσαρωνικού.

1) Κατανοούμε ότι οι πλοιοκτήτες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στην εκμετάλλευση των πλοίων λόγω των αυξημένων ημερήσιων εξόδων τους. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι τα ημερήσια έξοδα θα μπορούσαν να ελαττωθούν, εάν περιορίζονταν τα περιττά δρομολόγια, Εάν, π.χ., τα δρομολόγια μεταξύ Αίγινας – Πειραιά και αντίστροφα, περιορίζονταν σε τρία αμφίδρομα την ημέρα (πρωί – μεσημέρι - βράδυ/ 07.00 – 14.00 – 20.00), ή κάθε δυο ώρες, τότε τα έξοδα θα περιορίζονταν σημαντικά και θα ικανοποιείτο το αίτημα των επιβατών για τακτά δρομολόγια. Δεδομένου ότι τα δρομολόγια των ιπταμένων εκτελούνται κάθε ώρα, τότε οι επιβάτες θα εξυπηρετούνταν κάθε ώρα, κατ’ επιλογή τους. 
2) Οι ναύλοι, κατά την άποψή μας, θα μπορούσαν να ελαττωθούν, εάν  καταργείτο ο καθορισμός τους με την μέθοδο Μασγανά και καθιερωνόταν η μέθοδος της μιλιομετρικής απόστασης.  Επίσης εάν καταργούνταν τα μη ανταποδοτικά τέλη και καταργείτο ή ελαττωνόταν ο ΦΠΑ. Αυτό θα συνεπαγόταν αύξηση της διακίνησης των επιβατών και θα πολλαπλασιάζονταν οι εισπράξεις του κράτους από τους φόρους. Φυσικά, αυτό δεν εξαρτάται από τους πλοιοκτήτες, αλλά θα μπορούσαν οι επιβάτες της Αίγινας να βοηθήσουν την προσπάθεια του Δήμου να ασκήσει την επιρροή του προς τους κρατικούς φορείς, γι’ αυτό τον σκοπό.
3) Με την αποκατάσταση της Γραμμής του Αργοσαρωνικού, τουλάχιστον μέχρι τον Πόρο, πιστεύουμε ότι θα αυξανόταν η πληρότητα των βαποριών. Η Γραμμή του Σαρωνικού, αλλά και η Τοπική της Αίγινας – Πειραιά και αντίστροφα θα μπορεί να εξυπηρετείται από όλα τα πλοία της Γραμμής εκ περιτροπής. 

Προτείνουμε να συζητηθούν αυτά τα θέματα σε εύθετο χρόνο σε σύσκεψη των εμπλεκομένων φορέων με  την Δημοτική Αρχή και την δική μας συμπαράσταση. Στην συνέχεια να κληθούν οι εκπρόσωποι των πλοιοκτητών στο γραφείο του κ. Δημάρχου και να γίνει συζήτηση κατ’ ευθείαν με αυτούς.

Αίγινας 5 Ιουνίου 2015

Φίλιππος Ν. Χατζηπέρης
            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου