Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014


«Τολμήστε την Δημοκρατία»,

Με θέμα την προτροπή του τίτλου αυτού του άρθρου, «Τολμήστε την Δημοκρατία», διοργανώθηκε συνέδριο στην Αθήνα με πρωτοβουλία της «Καθημερινής» και του γαλλικού περιοδικού «Le Nouvel Observateur» στις 6 και 7 Φεβρουαρίου.

Εν όψει των προσεχών Δημοτικών Εκλογών του Δήμου Αίγινας, εμείς θα προσθέταμε στην προτροπή του τίτλου και την πρόταση, «Αν αγαπάτε την Αίγινα»,  για  τους υποψήφιους Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους. Διότι πιστεύουμε ότι η Δημοκρατία δεν είναι μόνο το καλύτερο πολίτευμα, με τους κανόνες του οποίου πρέπει να διοικηθεί η Αίγινα, αλλά και διότι είναι τρόπος ζωής για τους πολίτες της. Οφείλουμε να ξαναβρούμε την δημοκρατία, για να σωθεί η Αίγινα από τους «σωτήρες» της, Το επαναλαμβάνουμε συνεχώς τα τελευταία τριάντα χρόνια, διότι πιστεύουμε σ’ αυτήν, ζήσαμε μ’ αυτήν στην επαγγελματική μας ζωή και προσπαθούμε να ζούμε με τους κανόνες της ως πολίτες αυτού του τόπου. Η εμπειρία μας από τα κοινά της Αίγινας είναι αρκετή, ώστε να συμπεράνουμε ότι: Κάθε καινούργια «Δημοτική Κίνηση», που επαγγέλλεται την ανεξαρτησία από κόμματα, σίγουρα προβοκάρει. Διότι κάθε πολίτης, με στοιχειώδες ενδιαφέρον για τα κοινά, γνωρίζει ότι η αιτία της χρεοκοπίας της Ελλάδας και της Αίγινας, ειδικά, οφείλεται στο πολιτικό σύστημα, που έχουν διαμορφώσει τα κόμματα.

Επομένως, οι πολίτες που αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να προσκαλέσουν τους συμπολίτες τους σε μια τέτοια κίνηση, οφείλουν να είναι ειλικρινείς και να εμπνέουν εμπιστοσύνη. Επειδή «φυσάμε και το γιαούρτι, γιατί καήκαμε στον χυλό», πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί σε παρόμοιες διεργασίες. Ειδικά, όταν, χρησιμοποιείται σαν «δόλωμα» το «όραμα αναβάθμισης της Αίγινας». Οι αγαπητοί συμπολίτες μας, που προβάλλουν την νέα Δημοτική Κίνηση με την επωνυμία «Κοινωνία Πολιτών», έξω από κόμματα, όφειλαν εξ αρχής όχι μόνο να αφήσουν κατά μέρος την κομματική τους ταυτότητα, αλλά και την πολιτική τους. Διότι αυτή η πολιτική των κομμάτων είναι η αιτία της χρεοκοπίας μας  και της κατάντιας μας! Η προσπάθεια τους είναι αξιέπαινη και αν αξιοποιηθεί σωστά, είμαστε σίγουροι ότι θα κατορθώσει να βγάλει την Αίγινα από την  υποβάθμιση. Όμως, το επιχείρημα ότι «αφήσαμε κατά μέρος την κομματική μας ταυτότητα, αλλά όχι και την πολιτική, η οποία είναι αντιμνημονιακή» είναι, τουλάχιστο, αφελές! Όφειλαν εξ αρχής να διατυπώσουν σε 3-4 γραμμές, το πολύ, τις «Βασικές Αρχές» τους, στις οποίες πιστεύουν, για να προσελκύσουν τους πολίτες.

Δεν είναι αρκετό να λέμε ότι «η κίνησή μας είναι εκτός κομμάτων». Πρέπει να το πιστεύουμε, αλλά και να το γράφουμε κιόλας:«Οι κομματικές πεποιθήσεις των μελών είναι σεβαστές, αλλά έξω από τις δραστηριότητες και τις επιδιώξεις της Κίνησης». Θα ήταν αρκετό να γράψουν τις «Βασικές Αρχές», της «Δημοτικής Κίνησης»και το πρόγραμμά της σε μια σελίδα Α4, αντί να αραδιάσουν 3-4 σελίδες με τα «ξύλινα κομματικά παραμύθια» που χρησιμοποιούν οι ερασιτέχνες «πολιτικάντηδες», υποψήφιοι σωτήρες και «απόφοιτοι των κομματικών σχολών». Είναι βασικό να μάθει η κοινωνία ότι υπάρχουν συμπολίτες μας με «μπέσα» και όραμα της ζωής τους να δουν την πατρίδα τους να αναβαθμίζεται! Διαφορετικά, η προσπάθεια θα ληφθεί ως «κομματική μεθόδευση εξαπάτησης».  Όταν, για παράδειγμα, συγκροτήθηκε το «Συμβούλιο Πολιτών Αίγινας – Σ.Π.Α.» σε λαϊκή συνέλευση στις 27 Ιουλίου 1990, με σκοπό την αναβάθμιση του Δήμου, υποβάλαμε στους συμπολίτες μας τις βασικές αρχές μας και πείσθηκαν. Άσχετα, εάν καμία Δημοτική Αρχή δεν αξιοποίησε την λαϊκή συμμετοχή. Προφανώς, δεν είχαν σχέση με την Δημοκρατία και Αξιοκρατία.

Στην εποχή μας, που ωρίμασαν οι συνθήκες, είναι κρίμα να χαθεί κι άλλη μια ευκαιρία για την Αίγινα! Διότι, σ’ αυτήν την περίπτωση το Σ.Π.Α. προβλέπει στις «Βασικές Αρχές» του την συγκρότηση «Υποψήφιου Δημοτικού Συνδυασμού», με τους κανόνες του, για την διεκδίκηση του Δήμου στις Δημοτικές Εκλογές. Ο κυριότερος κανόνας είναι οι κομματικές πεποιθήσεις που αναφέραμε παραπάνω. Παρά τον εκμαυλισμό της κοινωνίας μας από τα κόμματα, οι Βασικές αρχές του Σ.Π.Α. επαληθεύθηκαν επίσημα και από την παρούσα Κυβέρνηση. Είναι περιττό να τονίσουμε ότι πιστεύουμε στα κόμματα ως θεσμούς της Δημοκρατίας, τα οποία (πρέπει να) είναι εργοτάξια ιδεών, που αφουγκράζονται τα προβλήματα της κοινωνίας και τα μεταβιβάζουν στην εκάστοτε κυβέρνηση. Αλλά όχι στα ελληνικά κόμματα, που έχουν διαμορφωθεί σε συνδικαλιστικές συντεχνίες, κατά την πορεία της ελληνικής πολιτικής ιστορίας. Το Σ.Π.Α. δεν είναι παρά ένας «Θεσμός», όπως θα τον ήθελαν οι  πολίτες της Αίγινας στο πλαίσιο της Δημοκρατίας και Αξιοκρατίας!
  
Ευχόμαστε να ξανασκεφτούν  το θέμα οι εν λόγω πολίτες. Είναι ύποπτο να υποτιμά κανείς την νοημοσύνη του συμπολίτη του. Εάν, πράγματι, πιστεύουν στην ιδέα της «Συγκρότηση Δημοτικού Συνδυασμού» από τους ίδιους τους πολίτες και αγαπούν την Αίγινα, ας ακούσουν κι άλλες απόψεις. Ποτέ δεν είναι αργά.  Διαφορετικά θα μας διοικήσουν πάλι αυτοί, που θεωρούν εαυτούς «μετεξεταστέους» .  

Με εκτίμηση

Φίλιππος Χατζηπέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου