Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Η Επίδραση του Καταναλωτισμού
 στα κοινα του Δήμου Αίγινας 
     

          Σύμφωνα με διαπίστωση της Ψυχολογίας, "Ο καταναλωτισμός χαρακτηρίζει την κοινωνίας μας και διαμορφώνει εξ ολοκλήρου τον χαρακτήρα μας". Μας κάνει να πιστεύουμε ότι μας εξασφαλίζει την ευτυχία, παρέχοντας την δυνατότητα ικανοποίησης των επιθυμιών μας. Επίσης, ικανοποιεί την ματαιοδοξία μας, να ασκούμε, τάχα, το δικαίωμα της επιλογής  των προϊόντων, τα οποία μας προσφέρονται έτοιμα και με τον κατάλληλο τρόπο. Γι' αυτό φροντίζει ο καπιταλισμός, η παγκοσμιοποίηση και το πολιτικό μας σύστημα. Οι εν λόγω παράγοντες ενδιαφέρονται για την αύξηση της πελατείας τους, της κατανάλωσης, των κερδών τους και όχι για σκεπτόμενους πολίτες. Έτσι, δημιούργησαν μια νοοτροπία ζωής, στην οποία αφέθηκαν οι πολίτες, παθητικά και χωρίς, ενίοτε, μέτρο. Με την οικονομική κρίση και την χρεοκοπία της Ελλάδας οι συνέπειες εις βάρος των πολιτών είναι προφανείς.
    
          Η νοοτροπία του καταναλωτισμού καλλιεργείται με επιτυχία και από το πολιτικό-κομματικό μας σύστημα. Το κάθε κόμμα αναπτύσσει μια πελατειακή σχέση αντιπαροχής με τους οπαδούς-πελάτες του, με την οποία εξαγοράζει την ψήφο τους. Καθορίζει τους δικούς του υποψήφιους βουλευτές και Δημάρχους. Μέσω των Δημάρχων ελέγχεται και όλη η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η σχέση αυτή υποβάθμισε την Δημοκρατία, χρεοκόπησε την Ελλάδα και υποχρέωσε τους πολίτες να πληρώνουν τις συνέπειες. Το πολιτικό σύστημα, πανικόβλητο από την ευθύνη του, εγκατέλειψε τους Δήμους και τους Δημάρχους στην τύχη τους. Η εγκατάλειψη κτύπησε και τον Δήμο Αίγινας και πληρώνουμε τις συνέπειες υποχρεωτικά. Προφανώς, αυτός είναι και ο λόγος, που δεν τολμά κανένας λογικός πολίτης να δηλώσει υποψηφιότητα Δημάρχου ή και του Δημοτικού Συμβούλου .     
    
          Το πολιτικό σύστημα, προσπαθώντας να σωθεί, προτείνει κάποιες μεταρρυθμίσεις, όπως: "Η εκλογή του Δημάρχου και των Συμβούλων να γίνεται στο πλαίσιο της Δημοκρατίας και Αξιοκρατίας, πέρα από κόμματα". Επαληθεύει, ουσιαστικά, την πρόταση του Σ.Π.Α., που έχει υποβληθεί στην κοινωνία της Αίγινας από τον Ιούλιο του 1990. Αφορά την συγκρότηση υποψήφιου Δημοτικού Συνδυασμού από τους ίδιους τους πολίτες. Δυστυχώς, δεν υπήρξε το αναμενόμενο ενδιαφέρον, παρόλο ότι εμείς πιστεύουμε το αντίθετο. Ορισμένοι φίλοι, μάλιστα, μας έλεγαν ότι "δεν μαζεύουμε κόσμο". Μα, αυτό δεν ενδιαφέρει το Σ.Π.Α., διότι το Συμβούλιο θέλει πολίτες με συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως: " προσωπικότητα, υπευθυνότητα, γνώσεις, αποφασιστικότητα, επαγγελματική πείρα και αγάπη για την Αίγινα .
     
        Πιστεύουμε ότι, με τις παρούσες συνθήκες, καμία Δημοτική Αρχή με τα γνωστά πρότυπα,  ή με την νοοτροπία του χρεοκοπημένου συστήματος, είναι ικανή να διοικήσει και να διαχειριστεί τα κοινά του Δήμου της Αίγινας. Μόνο πολίτες με τις παραπάνω προδιαγραφές και την βοήθεια της κοινωνίας του νησιού μπορούν να συγκροτήσουν μια Δημοτική Αρχή, ικανή να διαχειριστεί τα κοινά του νησιού. Η Αίγινα πρέπει να εξασφαλίσει υποδομές, κατά προτεραιότητα, Ύδρευσης, Ανακύκλωσης Απορριμμάτων, Αποχέτευσης, Βιολογικού Καθαρισμού και Λιμανιών, για την ανθρώπινη ενδιαίτηση 50.000-100,000 κατοίκων και επισκεπτών. Οφείλει να βάλει ως στόχο "την πλήρη αυτάρκεια όλων των αναγκών της", όπως (πρέπει να) κάνει ένα πλοίο, αγκυροβολημένο στην μέση του Σαρωνικού, έτοιμο, καθ' όλα, για ταξίδι. Προτείνουμε, λοιπόν:
      
 "Να συναντηθούν οι Σύλλογοι και πολίτες της Αίγινας, για να συσκεφθούν και να αποφασίσουν για την δυνατότητα υλοποίησης της πρότασης, έστω και από μηδενική βάση, εάν χρειάζεται. Οφείλουμε να δώσουμε στους νεώτερους παράδειγμα προς μίμηση, για να ξαναβρεί η πατρίδα μας την χαμένη της αίγλη! Περιμένουμε απάντηση!  Έστω και από λίγους, αλλά σωστούς  συμπολίτες μας, κατ' αρχή. 
       
Φίλιππος Χατζηπέρης
πρόεδρος Σ.Ε.Σ.Α.
και μέλος του Σ.Π.Α.










     

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου