Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013


Κοινοπραξία Πλοίων Αργοσαρωνικού 

Ανακοινώθηκε η σύσταση «Κοινοπραξίας Πλοίων Σαρωνικού» την 17/12/13 με το σλόγκαν «Ενωθήκαμε για να σας ταξιδεύουμε φθηνότερα, σε καλύτερες ώρες, με τα καλύτερα πλοία». Συνίσταται από τα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία «Φοίβος», «Αχαιός», «Άρτεμις» και «Ποσειδών Ελλάς» των εταιριών  «Nova ferries»,  «2 Way Ferries», «Hellenic Seaways» αντίστοιχα. Θα συνδέουν, λένε, τον Πειραιά με την Αίγινα, Μέθανα, Πόρο. Όμως, τα δρομολόγια, που ανακοινώθηκαν για την Τρίτη/Τετάρτη/Πέμπτη 17,18,19/12 αφορούν μόνο την Αίγινα.

Κρίνοντας από το διαφημιστικό σλόγκαν, διατηρούμε επιφυλάξεις, εάν οι κ.κ. πλοιοκτήτες, που συμμετέχουν,  ενδιαφέρονται να ταξιδεύουν τους επιβάτες της Αίγινας φθηνότερα και σε καλύτερες ώρες. Αντίθετα, εμείς πιστεύουμε ότι με τον τρόπο που καθορίστηκαν, τουλάχιστον, τα πρώτα δρομολόγια σκοπεύουν: 1) Να ελαττώσουν τα ημερήσια έξοδα κάθε πλοίου, ελαττώνοντας τα δρομολόγια. 2) Να διατηρήσουν τους ναύλους στο ύψος τους  3) Να μοιράσουν, μεταξύ τους, την «οικονομική πίτα», που προσφέρει η Γραμμή της Αίγινας.

      Η ενέργεια αυτή είναι θεμιτή στο πλαίσιο της εκμετάλλευσης των πλοίων, αλλά όχι με αθέμιτο ανταγωνισμό κατά των μοναδικών ανταγωνιστών πλοιοκτητών του  Ε/Γ-Ο/Γ «Άγιος Νεκτάριος». Δεν ξέρουμε, αν η εν λόγω κοινοπραξία εγκρίθηκε από το αρμόδιο ΥΕΝΑ. Θα επανέλθουμε, όταν ανακοινωθούν και τα δρομολόγια προς Μέθανα, Πόρο. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι δεν είναι καλύτερες οι ώρες των δρομολογίων, προς όφελος των επιβατών της Αίγινας, όταν το τελευταίο από Πειραιά είναι στις 15.35 το απόγευμα. Ούτε οι ναύλοι των  7€/18€ για επιβάτη/Ι.Χ. είναι φθηνότεροι! 

       Οι επιβάτες της Αίγινας θέλουν να δουλεύουν όλα τα πλοία, στο πλαίσιο του θεμιτού ανταγωνισμού, προς όφελος της καλής εξυπηρέτησης και ασφάλειάς τους, αλλά να μη θίγονται τα συμφέροντα κανενός εκ των ανταγωνιστών. Είναι προφανές ότι η εν λόγω κοινοπραξία (ή καρτέλ) συστάθηκε για να εξουδετερωθεί κάθε πλοίο, εκτός "καρτέλ". Στην προκειμένη περίπτωση το Ε/Γ-Ο/Γ " Άγιος Νεκτάριος". Ο χρόνος των 45 λεπτών, που διατίθεται  για την φορτοεκφόρτωση επιβατών και οχημάτων του ίδιου πλοίου σε δυο λιμάνια, νομίζουμε ότι είναι πολύ περιορισμένος.
 
   Συνέπεια αυτού είναι να στριμώχνονται οι επιβάτες στην απο-επιβίβασή τους και, ενδεχομένως, να γίνεται συγχρόνως με τα οχήματα, γεγονός που απαγορεύεται. Ειδικά στα πλοία, που δεν διαθέτουν ιδιαίτερο καταπέλτη για τους επιβάτες, όπως το Ε/Γ-Ο/Γ Ποσειδών Ελλάς. Τα δρομολόγια (πρέπει να) καθορίζονται από το αρμόδιο ΥΕΝΑ, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις ανάγκες των επιβατών, σύμφωνα με τον νόμο και όχι όπως βολεύει τους πλοιοκτήτες στην πράξη. Αλλά και σ' αυτήν την περίπτωση, θα έπρεπε να δίνεται επαρκής χρόνος για την ασφαλή φορτοεκφόρτωση.   

           Ο Σ.Ε.Α.Σ.Α. δεν έχει λόγους να παραπονιέται για κανένα πλοίο της Γραμμής. Ωστόσο, θα ήθελε:  1) Τα δρομολόγια  να καθορίζονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, με επαρκή χρόνο για την ασφαλή  φορτο-εκφόρτωσή τους. 2) Να αποκατασταθεί η Γραμμή μέχρι τον Πόρο. 3) Ο ναύλος να καθορίζεται ανάλογα  με την απόσταση του κάθε λιμανιού και όχι με την μέθοδο Μασγανά, με την οποία επιβαρύνεται το πρώτο λιμάνι της Γραμμής.  4) Να ελαττωθεί  ο ΦΠΑ, προς όφελος των επιβατών και των πλοίων.
 
Οι πλοιοκτήτες πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είμαστε στην δεκαετία του ’60. Οφείλουν να τηρούν τον Κανονισμό 3577/92 της Ε.Ε. και τον ελληνικό νόμο 2932/27-6-2001. Το δε κράτος και ο Δήμος της Αίγινας οφείλουν να ασκούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που τους αφορούν. Οι επιβάτες γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και απαιτούν να είναι σεβαστά. Τα δρομολόγια και οι ναύλοι αφορούν τους επιβάτες, γιατί αυτοί πληρώνουν και γι’ αυτούς υπάρχουν τα πλοία. Κατά συνέπεια πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά  υπόψη οι ανάγκες τους. 

Για το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α.Σ.Α.
Φίλιππος Χατζηπέρης
πρόεδρος















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου